Katalog begge dager

Katteutstilling

Hva er en katteutstilling? Det er iallfall ikke en salgsutstilling, selv om den som er interessert i å kjøpe en rasekatt vil komme i kontakt med oppdrettere der. Dommerne pleier å si at det er en skjønnhetskonkurranse, men det er en sannhet med ganske store modifikasjoner. Kattene bedømmes mot en standard for rasen, for å vurdere kvaliteten, før de vurderes innbyrdes - og da kommer skjønnheten inn i bildet. Det er 48 katteraser godkjent av FIFe/NRR. Det er sjelden så mange på en norske utstilling, men det er nok til at rasene er delt inn i fire kategorier. De utstilte kattene konkurrerer innen kategori, rase og klasse. Kattene sitter i bur i utstillingshallen, slik at besøkende og andre utstillere kan se dem, for det meste i alle fall. Hver dommer sitter foran en rad med dommerbur, og der sitter kattene som konkurrerer mot hverandre mens de blir bedømt. Dommerene skriver ned sine kommentarer på dommersedlene som siden henges på burene, og de fleste snakker gjerne til publikum om kattene og forklarer hva som er bra eller mindre bra med hver katt.

 

Hva skjer på en utstilling?

Først litt skikk og bruk:

1.   Slipp alltid fram dommerenes assistenter, de bringer katter til og fra utstillingsburene og bringer beskjeder og papirer mellom dommerene og utstillingssekretariatet. Utstillingen er avhengig av at de får gjort jobben sin.

2.   Gå ikke bak dommerene. Se deg for, så finner du ut at det er en uoppmerket ring rundt dommerene - gå ikke innenfor disse ringene. Står eller sitter du og ser på bedømmelsen, så slå av mobiltelefonen.

3.   Ikke forstyrr bedømmelsen - de som sitter foran dommeren vil svært gjerne høre hva dommeren sier om katten. Katteeierne vil nok gjerne snakke om kattene sine etterpå. Snakk med dem, så lærer du mye om katt.

4.   Ikke åpne burene. Har du lyst å hilse nærmere på en katt, så spør eieren - og bli ikke fornærmet om han vil desinfisere hendene dine. Se på dommerene, de får hender og dommerbord dusjet med desinfeksjonsmiddel mellom hver katt.

5.   Røyking er strengt forbudt inne i utstillingshallen, også i kafeteriaen. Gå utendørs med røyken. 

6.   Du kan finne flere informasjonsstands rundt omkring i lokalet.

7.   Har du små barn med deg, så pass på at de ikke løper mellom burradene. Noen katter blir nervøse av skarpe lyder som ofte følger med de små - kjeder de seg, så ta dem med ut av hallen.

Det lønner seg å kjøpe en katalog, som du finner ved inngangen. Alle utstilte katter er oppført der, og hvis du har lyst å kjøpe en kattunge kan katalogen sette deg i forbindelse med en som har unger av den rasen du ønsker deg. Katalogen gjør det lettere å følge med i konkurransen, og viser deg også hva katten heter, hvem som eier den og en hel del til. For eksempel finner du kattens registreringsnummer, ofte med en forbundsforkortelse som NRR eller SVERAK, og rase/fargekoden - EMS-koden. EMS-koden avgjør i hvilken fargegruppe katten skal konkurrere.

 

Utstillingens gang

De forskjellige rasene deles inn i fire kategorier, og stilles ut etter disse kategoriene, alder eller oppnådd tittel, kjønn og farge. Rasekatter stiller i klasse 1-12. Der klasse 12 er kattunger fra 4-7 mnd og klasse 11 er ungdyr fra 7-10 mnd. Klasse 1-10 er for voksne katter fra fylte 10 mnd. Fertile katter har klasser i oddetall, mens kastrater stiller i klasser i partall. Huskatter stiller alle i klasse 14. Men er delt opp i ungdyr, voksen, hunn, hann, korthår og langhår.

Dessuten finnes det senior og veteran klasse. Samt avlsklasse, oppdrettsklasse og kullklasse.

Det deles ut max 1 sertifikat i hver klasse, unntatt i kattungeklassene, der beste blir Ex 1. I topp klassene 1 og 2 - der kan det bare deles ut Hederspris.

Dommeren har ofte flere raser i samme kategori til bedømmelse. Når han har bedømt alle sine katter, sammenligner han de beste og velger Dommerens Beste - hann, hunn, kastrat hann, kastrat hunn, ungdyr og kattunge. Disse kattene skal senere bedømmes av andre dommere i dommerpanel, og vi sier at kattene er nominert av dommeren. Når alle dommerene er ferdige med sine bedømmelser, tar alle gjerne en pause mens arrangørene gjør klart til den store finalen. Dommerene velger da ut Best In Show i hver kategori, av hann, hunn, kastrat hann, kastrat hunn, ungdyr og kattunge.

For å oppnå de øverste titlene Supreme Champion (fertil), eller Supreme Premier (kastrat) må katten få 21 sertifikater tilsammen. Flere av disse må tas utenlands.